Hrkanje

Hrkanje

Hrkanje je zvuk turbulentnog kretanja vazduha kroz gornje disajne puteve koji dovodi do treperenja mekih tkiva u ustima i nosu. Neprijatan i za onoga koji hrče jer kompromituje disanje, ali i za onoga ko spava sa osobom koja hrče.Prilično je čest problem oba pola, ali može biti prisutno i kod dece kod kojih je uzrok najčešće uvećanje krajnika i stvaranje sekreta koji mališani ne znaju da izduvaju iz nosa. Kod odraslih uzroci su različiti: konzumiranje alkoholnih pića, pušenje, korišćenje sedativa, devijacije nosnih pregrada ili prisustva polipa.

Na osnovu rezultata polisomnografije i apneagrafa određuje se da li je indikovano hirurško lečenje ovog problema. Osim hirurškog, postoje i druge metode kojima se pokušava ublažiti i/ili izlečiti hrkanje: promene štetnih navika, vežbe, izbegavanje sedativa i sredstava za spavanje, određeni položaji spavanja, dentalne proteze i aparati koji pod pozitivnim pritiskom ubacuju vazduh u pluća.

Homeopatskim lečenje hrkanja

Homeopatskim lečenjem ovo je jedan od prvih simptoma koji nestaje ukoliko ne postoje veće fizičke prepreke u vazdušnim putevima (devijacija i polipi), čak i  kad se ne leči ciljano ovaj problem. Za relativno kratko vreme možete povratiti kvalitet svog spavanja kao i spavanja svog partnera. Na žalost, u homeopatiji ne postoji univerzalni lek protiv hrkanja koji bi svako mogao koristiti. Kod različitih ljudi do izlečenja dovode različiti lekovi, i neophodno je da se lek propiše na osnovu specifičnosti stanja organizma svake osobe posebno.