Kašalj

Kašalj

Kašalj je refleksna ili voljna akcija kojom se telo oslobađa nečega što iritira disajne puteve kojima vazduh prolazi od nosa i usta do pluća. Kašljem se izbaci vazduh iz pluća pod visokim pritiskom kako bi se sluzokoža očistila.  Ovaj simptom imaju skoro sve bolesti disajnih organa. Kašalj može biti suv ili vlažan u zavisnosti od količine sekreta koji se stvara u disajnim putevima. Međutim, dešava se da je prisutan kašalj iako nakon opsežnih analiza nije dijagnostikovana nijedna bolest disajnih organa.

Kašalj koji je simptom dijagnostikovane bolesti disajnih organa leči se lečenjem osnovne bolesti. Međutim, kada ne postoji poremećaj disajnih organa koji se može poznatim dijagnostičkim metodama dokazati, lečenje se u konvencionalnoj medicini svodi na takozvanu simptomatsku terapiju kada se uzimaju sirupi koji ili ublažavaju iritabilnost disajnih puteva ukoliko je kašalj suv, ili smanjuju lučenje sluzi, odnosno čine sluz manje viskoznom ukoliko je kašalj vlažan kako bi se lakše izbacila. Međutim, čim se prestane sa uzimanjem simptomatske terapije, kašalj je opet prisutan.

U homeopatiji se analiza ovog kašlja ne razlikuje mnogo od kašlja koji je posledica oboljenja disajnih organa. Uvek se, bez obzira na patologiju, analiziraju svi modaliteti kašlja kao što su vreme kada je kašalj najintenzivniji, zatim da li je kašalj suv ili vlažan, koji položaj tela olakšava iskašljavanje ili umiri kašalj, da li neka vrsta pića ili hrane imaju uticaja na učestalost, jačinu i intenzitet kašlja, da li hladno i toplo vreme utiču na kašalj, da li magla i vlažno vreme pogoršavaju kašalj ili ovo vreme prija pacijentu, da li postoje drugi simptomi za vreme kašlja (utrnulost, znojenje, povraćanje…), da li se kašalj javlja u napadima ili je konstantno prisutan u blagom obliku, u kom delu disajnih puteva pacijent oseća iritaciju (golicanje, suvoću, grebanje…)…

Ovakva analiza kašlja uz homeopatsku analizu celokupnog stanja organizma, daje sliku potrebnog homeopatskog leka, odnosno važna je za postavljanje homeopatske dijagnoze. Pravilnim homeopatskim lečenjem nastaje potpuno izlečenje.