Višak kilograma – gojaznost

gojaznost

Ukoliko imate 10 kg viška to može biti povezano sa prekomernim unosom hrane i nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Međutim, ako imate preko 50 kg viška, problem je mnogo složeniji i kontrolisana ishrana obično ne daje željene rezultate. Pojačana fizička aktivnost može smanjiti težinu, ali se kilogrami vraćaju čim se prestane sa redovnim treninzima. Gojaznost nosi rizik za veliki broj bolesti: dijabetes, bolesti mišićno-zglobnog sistema, kardiovaskularnog sisitema, endokrinog sistema…

Šta je gojaznost?

Gojaznost se određuje preko indeksa telesne mase BMI (body mass index) koji se dobija kada se telesna težina izražena u kilogramima podeli telesnom visinom na kvadrat izraženom u metrima. Konvencionalno lečenje uključuje multidisciplinarni pristup i u timu za lečenje su endokrinolog, dijetolog, dijetetičar, kardiolog, pulmolog, psihijatar, ali i  tim hirurga.

Homeopatska terapija gojaznosti

Homeopatska terapija relativno brzo reguliše metabolizam kod osoba koji imaju prekomernu telesnu težinu ili gojaznost prvog stepena. Ukoliko postoji gojaznost drugog ili trećeg stepena, prisutan je veoma složen metabolički poremećaj čije lečenje duže traje. Lek se određuje na osnovu svih pridruženih tegoba i nije potrebna posebna dijeta niti poseban režim ishrane za vreme lečenja. Savetuje se umerena svakodnevna fizička aktivnost.